søndag, december 06, 2009

Årets pla'er
Jeg kan jo ikke lade være.


1. Julian Casablancas: Phrazes For The Young
Et drønchamerende album med varmblodet syntetisk pop der bugner af idéer og en stribe originale, fantastiske sange. Det er muligvis den plade jeg har hørt allermest i år, hvilket på ingen måde har gjort fornemmelsen mindre frisk. Hør evt.
11th Dimension eller River Of Brakelights

2. Richard Hawley: Truelove’s Gutter
Ved første lyt en anelse tamt. Det tog jeg grueligt fejl. Sangene listede sig én efter én ind under huden på mig, og satte sig. Der er et mørke og en dybde, der gør at sangene er af den slags der bliver ved at spøge i baghovedet længe efter man har slukket for dem. Hør evt.
For Your Lover Give Some Time eller Soldier On

3. Bat For Lashes: Two Suns
En stribe fantastiske sange, til at starte med. Derudover et smukt, elegant, feminint, krystalklart og gennemført lydunivers. Hør evt.
Daniel eller Glass

4. Grizzly Bear: Veckatimest
Vokalharmonier i fuldt flor, og sangskrivning der flere steder rammer loftet. Der er også forbiere på pladen, men de fuldtræffere der er rammer så meget plet at det fuldt ud opvejer det. Hør evt.
Two Weeks eller While You Wait For The Others

5. Bon Iver: Blood Bank
Ganske vist kun en EP, til gengæld fylder værkerne godt i vinterlandskabet. Vocoder-hymnen 'Woods' er noget af det mest fantastiske jeg længe har hørt. Hør evt.
Woods eller Blood Bank

6. Super Furry Animals: Dark Days / Light Years
Jeg tror stort set ikke Super Furry Animals kan sætte en behåret pote forkert. De disker atter op med uimodståelige popsange pakket end i psykedeliske festligheder. Hør evt.
Mt eller White Socks/Flip Flops

7. Loney Dear: Dear John
Ganske som det er tilfældet med Richard Hawley har Loney Dear og stukket et spadestik dybere, og alting gør en smule mere ondt. Selv om det efter min mening ikke når helt op på siden af forgængeren 'Loney Noir', er det stadig bevægende og smuk popmusik. Hør evt.
Under A Silent Sea eller Harm

8. Monsters of Folk: Monsters Of Folk
Det er sjældent det lykkes for disse "supergrupper" at få summen til at matche de enkelte dele, men i dette tilfælde lykkes det faktisk. Conor Oberst (Bright Eyes) og Jim James (My Morning Jacket) er genier. Bum. Hør evt.
Temazcal eller Ahead Of The Curve

9. John Mayer: Battle Studies
Omend ikke helt på højde med de to seneste udgivelser, så er der stadig tale om et sangskriverhåndværk man er nødt til at respektere. Tempoet er sat ned, og guitaren har fået en mere subtil rolle. Dele af pladen halter måske, men når det er godt, så er det fantastisk. Hør evt.
Edge Of Desire eller Heartbreak Warfare

10. The Veils: Sun Gangs
Ekstremt overset band, der gemmer på en sangskriver og sanger der slet ikke tilnærmelsesvis har opnået den anerkendelse han burde. Finn Andrews er en af de kunstnere der ikke har et filter mellem deres følelsesregister og den musik der kommer ud af munden på dem. Hør evt.
Sit Down By The Fire eller The Letter


I øvrigt var jeg glad for Animal Collective: Merriweather Post Pavilion, Diverse kunstnere: War Child: Heroes, Empire of the Sun: Walking On A Dream, Hannah Schneider: Hannah Schneider, Kent: Röd, Martin Hall: Hospital Cafeterias, Mew: No More Stories..., Morrissey: Years Of Refusal, Rufus Wainwright: Milwaukee At Last, Sia: Some People Have Real Problems

Venner og bekendte har også udgivet glimrende plader i år: Cody: Cody, Didium And The Black Bonnie Picture: Whimsical Beauty, Kå: Himlens Kant Når Helt Herud, Kandy Kolored Tangerine: The Perfect Swell, Randi Laubek: Sun Quakes, The Rumour Said Fire: The Life And Death Of A Male Body.


Kunne også være man skulle lave en liste over de ti bedste sange, når nu jeg er så stof fan af at lave lister...

7 kommentarer:

sara sagde ...

juhu, denne her liste har jeg glæder mig til! Det er dejligt at høre at du kan lide John Mayers nye album, for det giver en mere lyst til at læse det end de lunkne anmeldelser jeg ellers har set af albummet.

Jeg vil også selv sætte mange af albummene på min egen liste, men der er også et par af udgivelserne, der indtil videre er gåeet forbi mig. Så dem vil jeg prøve at høre.

Må jeg komme med et juleønske og håbe på at du også vil lave en liste over årtiets bedste album? :) Håber også at det vil glæde at et band ved navn Entakt har fundet vej til min liste over 00´ernes bedste danske albums.

Michael Mørch sagde ...

Jeg tænker: De fleste af de lister jeg har læst, placerer Animal Collective ret højt. Hvad tænker du om den plade? Og hvorfor har du ikke den placeret så højt oppe?

Anonym sagde ...

god start

Linda sagde ...

Jeg fandt frem til din blog gennem Sara. Jeg elsker også lister, og jeg elsker denne liste. Jeg har fornyelig fået Bon Ivers Blood Bank og Grizzly Bears Veckatimest, som også allerede er store, personlige hit for mig. Jeg forelskede mig også i John Mayers Heartbreak Warfare, da jeg i går hørte Det Elektriske Barometer. Tak fordi du deler.

Jonas sagde ...

Sara >
Ja, jeg synes John Mayer-pladen har fået urimelig og - i mange tilfælde direkte arrogant - kritik i den danske presse. Man glemmer at anmelde det for hvad det er: et popalbum. Jeg synes det er af høj kvalitet.
Håber du vil synes om det!

Det er virkelig en stor og seriøs ære at ligge på din liste over de bedste plader! Sådan noget gør mig meget glad.
Kunne godt være jeg skulle kaste mig ud i at vælge årtiets bedste plader for mit eget vedkommende. Lidt af en omfangsrig overspringshandling. I like the sound of that.

Michael >
Jeg tror forklaringen ligger i, at jeg er kommet lidt sent med på Animal Collective-vognen. Jeg tror ganske enkelt jeg mangler at få den mere under huden, og jeg føler mig overbevist om at den kommer til at vokse ved fremtidige lyt. Lige pt. synes jeg det er en glimrende plade, men samtidig en lidt forvirrende én af slagsen. Jeg skal lige have has på den :-)

Anonym >
Start?

Linda >
Dejligt at du kiggede forbi, og skønt at du synes om listen. Jeg vil straks kvittere ved at læse lidt med på din blog. Og ja, hvor er det dog skønt at folk som Bon Iver og Grizzly Bear har fået hul igennem til den brede offentlighed. Det er sjæleføde af mest nærende slags!

Samantha sagde ...

Hej Jonas, så fin en liste, jeg er meget enig i den! Skal I ind og se John Mayer til maj? Hils Marie + katte.

Kh. Samantha

Jonas sagde ...

Sejt. Du har nu heller aldrig været tabt bag en musikalsk vogn! ;-)

Ja, vi har også et par John Mayer-billetter liggende, og jeg glæder mig en bule i panden! Jeg har ærgret mig så meget over at jeg missede ham sidste gang.

Marie + pelskræ hilser igen!

Glædelig jul!