fredag, januar 15, 2010

P3 Guld

Så er det i aften P3's awardshow, P3 Guld, sætter endefladen på sendefladen. Jeg kender et par af de nominerede, og skal garanteret se showet. Hver gang jeg har set det har det været en tankevækkende oplevelse. Når man er udøvende pop/rock-musiker i DK er det nærmest umuligt ikke at have en mening om det, og det er stort set ligeså umuligt at forholde sig objektivt - om man så er P3-darling eller sort får.

Under alle omstændigheder er det kun sundt at debattere emnet. Jeg anbefaler at man læser denne lille artikel.

6 kommentarer:

Hr. Cules sagde ...

Jeg synes P3 er uvurderlig for dansk musik. Som der står flere steder i artiklen holder de liv i store dele af den danske musik industri, men jeg synes sagtens de kunne favne bredere. Hvis de vil gøre noget for vækstlags musik, så skal de gøre det ved at spille en masse unge og uprøvede bands, og ikke bare vælge 1-2 stykker ud hvert halve år og så hype dem til skyerne.

Rumour Said Fire er blevet kæmpe store (i forhold til deres meriter) på et enkelt godt nummer. Det er fedt for dem, men usansynligt ufedt for de mange bands rundt omkring der har knoklet i mange mange år, og konsekvent laver musik af høj kvalitet, men som ikke bliver spillet i P3, fordi de efter et par udgivelser uden air-time, havner i et ingen-mands-land hvor de hverken er etablerede eller upcoming.

Rikke sagde ...

Vel formuleret Hr. Cules...mit motto er efterhånden også blevet, når snakken falder på P3..."kom nu ud og få noget jord under neglene..!"

Er dog ikke helt enig i det Henrik Marstal siger med Karrierekanonen, da jeg nu synes at der skal en del mere til før P3 får bare lidt mere tiltro fra min side...Selvsamme (H.M.) har også engang udtalt sig om, at det er for dårligt at man efterhånden ikke kan få et gennembrud som band i DK, medmindre man rammer igennem P3's nåleøje (enten med en STOR portion held eller kendisværdi (sidstnævnte er nærmest rutine)) eller deltager i en konkurrence...som netop karrierekanonen...hmm. Det er skræmmende....og jeg opdagede lige at jeg egentlig er for træt til at skrive mere konstruktivt om den sag nu...

Jonas sagde ...

Gode indspark, folkens. Jeg er ganske enig: P3 varetager en meget vigtig opgave, og de er ganske enkelt nødt til at tage denne opgave mere seriøst. De skal brede viften ud, udvide playliste-udvalget - og ja, komme lidt mere ud i krogene, og få jord under neglene (good one, Rikke)

Hr. Cules - god pointe med at for mange bands havner i ingenmandsland, hvor de hverken er amatører eller etablerede. Det kender jeg jo lidt til, og det kan virkelig være en svær størrelse at bakse med. Tror det opløser mange bands at hænge og dingle i limbo.

P3 er på papiret ikke den eneste vej ud til de brede masser, men jeg tror det er ganske svært at finde vej til Gaffa osv. hvis ruten ikke har været lagt omkring DR.

Naturligvis er der ikke plads til alle disse hverken-fugl-eller-fisk-bands på sendefladen, men jeg vil vædde på at der er plads til langt flere end dem der får plads lige nu.

Jakob Skov sagde ...

Ja-ja. Mere ukendt musik. Mere Metal. Mere Indie. Mere alting.

Jeg ville ønske jeg var enig, for det er jo en sund og klog holdning. Men ved I hvad det sjove er: jo mere "jord under neglene", jo færre lyttere. P3 er en mainstream-kanal. Det er dens væsen. Og alle der efterlyser mere ukendt musik kan/vil ikke forstå at man ikke kan tvinge en målgruppe til at ændre smag. Det er jo netop derfor den ER en målgruppe, fordi den allerede HAR en smag, som man som afsender kan sigte efter. Og P3 lytterskare (2 mill. om ugen) har en mainstream-smag. Spil for meget musik som de ikke kender, og de droppe kanalen. Finito. I fik jeres ønske opfyldt, men fik også alle mainstream-lytterne losset lige over i Voice og Nova. Er det nu smart?

Så lad os være glade for at P3 breaker det som kanalen kan bære. Og brug så kræfterne på at understøtte det ukendte så langt frem at det bliver kendt nok til P3.

Vi der rent faktisk gerne vil høre mere ukendt kan jo sagtens finde det uden P3.

Rikke sagde ...

Jakob Skov - Min pointe med det jeg skrev, var ikke at jeg er mavesur over at P3 stort set kun spiller mainstream... det er derimod det faktum, at de nærmest kun tager de samme 10 danske navne til sig og voldspiller dem, istedet for at være lidt bredere og spille lidt af hvert. Er især ved at være godt og grundig træt af at bands enten skal være ekstremt heldige for at blive spillet på kanalen, eller have én eller anden kendisfaktor over sig. Det er nåleøjet der er for lille. Og det er jo komisk, når mainstream skulle være bredt og når ud til et bredt publikum...men chancen for at komme med i den pulje på P3, er alt alt for lille.

Jakob Skov sagde ...

Rikke får det til at lyde som om P3 bare sådan kan spille bredere hvis man gad. Jeg siger igen: resultatet vil være større eller mindre tab af lyttere. P3 og alle andre store radiokanaler har en række MEGET præcise målredskaber der tydeligt - minut for minut - viser hvilken numre der holder på lytterne og hvilke der får dem til at dreje væk. Og P3 soleklare, politisk bestemte opgave er at være både stor og støtte dansk musik. Begge dele. Inden for dette felt kan man diskuterer balancen, men man må indse at mere ukendt musik givere færre lyttere. Og med færre lyttere dermed en mindre platform til at støtte musikken fra. Fint at ønske sig en indie-alternativ-ukendt kanal. Men den vil jo kun blive lyttet af hellige/moderne, som i forvejen er med på beatet. Det er mig en gåde at man ikke kan forstå den mekanisme.